Виставка «Скарби ЮНЕСКО» в Бахчисараї

1
Бахчисарайський Ханський палац є одним з 15 українських претендентів на включення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
16.03.2010
Оцініть статтю: 
(238 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Ханському палаці Бахчисарайського історико-культурного заповідника розгорнуто виставку «Скарби ЮНЕСКО: роботи американського фотографа — пейзажиста Тома Тілла». Проведення виставки пов’язане з тим, що 2011 року ЮНЕСКО розгляне питання про включення Бахчисарайського Ханського палацу до списку Всесвітньої спадщини.

Виставка, яка складається з 29 великоформатних світлин і буде доступна для відвідин до 8 квітня, уже демонструвалася у Швейцарії, Росії та Норвегії. Після експонування в Бахчисараї виставка переїде до Києва, а потім — до Копенгагена, Парижа, Брюсселю та до інших міст Європи.

За інформацією газети «День», культурний захід організовано посольством США в Україні спільно з ЮНЕСКО. Його ідея належить послу США в Україні Джонові Теффту.

«Україна багата на культурну спадщину. Країна вже має чотири об’єкти, внесених до списку світової спадщини ЮНЕСКО, але ще 15 пам’яток культури та історії претендують на це. Три з них розташовано в Криму. Сьогодні комплекс Бахчисараю є одним із претендентів разом із грецьким поселенням у Херсонесі та Судацькій фортеці», - сказав посол, відкриваючи виставку.

У ході візиту в Бахчисарай, Джон Теффт і працівники посольства США в Україні відвідали унікальні пам’ятки палацового ансамблю, комплекс середньовічного мусульманського університету Зинджирли-медресе, відому усипальню кримських ханів «Дюрбе Менглі-Гірая», де покоїться прах засновників Кримського ханства ханів Хаджі Девлет-Гірая та Менглі-Гірая, який побудував Зинджирли-медресе, а також пантеон, де покоїться прах просвітителя Ісмаїла Гаспринського та інших відомих діячів кримськотатарського народу.

Другою частиною українсько-американської зустрічі в Бахчисараї стало відкриття фотовиставки «Мандрівка до двох океанів». На ній історик і письменник Олекса Гайворонський представив 46 власних фоторобіт, зроблених ним восени 2009 року під час поїздки по США в рамках програми культурного обміну Держдепартаменту США.

За матеріалами газети «День»

Посилання на тему:

Виставка пам'яті великого кримськотатарського майстра відкрилася у Сімферополі

У Кримськотатарському музеї мистецтв відкрилася виставка «Золотої голки творіння»

Відкрилася перша кримська філія віртуального музею «Ларішес»

Угорщина повернула Криму зразки культурної спадщини кримських татар

Експонати «Салачика» передадуть Бахчисарайському заповіднику

Вперше портрети Кримських ханів представлені у Києві

Відкрилася виставка, присвячена 65-й річниці депортації

К.Ющенко відвідала кримськотатарську виставку у Бахчисараї

У Криму відкрилася виставка «Хвала Аллагові, Господу світів»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.